Avspilling av øvingsfiler

not_player.jpgAlle øvingsfiler på våre sider er i skalt MIDI-format. Det betyr at de er raske å laste ned og tar liten plass på webserveren. De aller fleste har allerede et program på PCen som kan spille av slike filer direkte - det vanligste er Windows Media Player. Det finnes også en rekke andre varianter for avspilling. Enkelte programmer kan også vise deg notene mens musikken spilles. Slike programmer koster vanligvis penger, men et gratis alternativ er Notation Player (finnes for nedlasting fra nettstedet til Notation Software).
Et annet gratisprogram er van Bascos Karaoke Player. Fordelen med dette er at du enkelt kan endre hastigheten, og dessuten fjerne helt eller dempe andre stemmer i musikkfilen. Dersom MIDI-filen inneholder tekster, vises disse på en karaokelignende måte.

Ikke på CD-spiller

Du kan ikke brenne en CD av filene og spille dem på et vanlig stereoanlegg. MIDI er en slags datafiler som består av noteverdier, rytme og hva slags "instrument" hver stemme har. Ingen CD-spillere kan håndtere dette. For å lage øvings-CDer som kan brukes på vanlige spillere, må filene først gjøres om til MP3 eller lydfiler. Det er mulig å gjøre dette selv ved å benytte en gratis tjeneste på nettstedet solmire.com. Du laster først ned MIDI-filen til til PC. På Solmires webside gir du beskjed om hvor filen befinner seg, og den blir da lastet opp og konvertert til MP3. Tjenesten er gratis.
For å ta med seg øvingsfiler "på tur" kan du i mange tilfeller også bruke mobiltelefonen. En god del moderne mobiltelefoner spiller MIDI-filer, så har du muligheten til å overføre filene til telefonen, er det sannsynlig at du også kan spille dem av der.

wmp_speed.jpgFor fort? for langsomt?
 En mulighet ikke så mange er klar over er muligheten for å øke eller senke tempoet på avspillingen av midifiler på PCen. Synes du det går for kjapt (eller langsomt) med filen du spiller av, er det enkelt å styre tempoet. Har du den aller nyeste Windows-versjonen på norsk, endrer du hastighet ved å velge: Avspilling | Forbedringer | innstilling for avspillingshastighet i Windows Media Player. Den forrige versjonen har funksjonen plassert i Vis-menyen.