Det ble en strålende konsert i Kongsberg kirke i går, søndag 24. april. Flotte solister og et fantastisk orkester sammen med Kantoriet gjorde dette til en mektig opplevelse. Takk Matthias Anger for at du utfordrer oss, inspirerer oss og leder oss slik at både publikum og sangere/musikere får lov å være en del av dette.

Medvirkende: Tone Braaten, Åshild Skiri Refsdal, Daniel Sæther, Christian Mücke, Dirk Hauenschield, Jonathan de la Paz Zaens og Barokkanerne, samt Kongsberg Kantori med dirigent Matthias Anger

Her er anmeldelsen fra Knut Wadd Hermansen i Laagendalsposten:

Kantoriet blomstret: Dristigheten ble belønnet

En stor opplevelse i Kongsberg kirke søndag kveld. Mariavesper av Claudio Monteverdi bekrefter at kulturen er tilbake for fullt etter pandemien.

Verket er fra 1610 – 14 år før Kongsberg ble til. Men orkester, kor og solister viste at denne vakre messen har en plass i vår tid. Den dristigheten dirigent og kunstnerisk leder Matthias Anger viser når han har valgt Monteverdi til vårkonserten, viser vilje til å holde fanen høyt. Satsingen på kvalitet gir en konsert som er betagende i sin skjønnhet og Kongsberg Kantori blomstrer under Angers ledelse.

Vi snakker om en inngangsport til barokken, en musikkstil som senere skulle gi oss verkene til Bach og Händel. Barokkanerne er et ensemble som med originalinstrumenter viser troskap til stilen. Utøverne har en sikker tilnærming til partituret og jeg nevner fiolinistene Veronika Skuplik og Renata Lobo Kubala spesielt. Men også de tre trombonistene Wenche Tjentland, Marit Lund Bjørnsen og Helene Øverlie er helt sentrale når denne musikken når oss med nydelig messingklang. Sackbut er navnet på instrumentene de bruker, et annerledes uttrykk enn det du får fra en moderne trekkbasun. Men lyden er en hilsen fra fjerne tider og skaper den tidsriktige stemning.

Et publikum på kanskje 300 personer fikk møte bibeltekster som blir behandlet med respekt og ydmykhet av sangerne. Seks solister beveger seg fram og tilbake rundt koret og skaper dynamikk og spennende kombinasjoner. Sopranene Tonhild Braaten og Åshild Skiri Refsdal, tenorene Christian Mücke og Dirk Hauenschild, Daniel Sæther, alt og Jonathan de la Paz Zaens, bass lar teksten få et uttrykk som føles og oppleves tidsriktig slik den var da messen ble sunget i San Marco i Venezia for mer enn 400 år siden. Lovprisningene som avrunder hver av satsene har en spesielt viktig funksjon. Jeg kunne ha ønsket meg at programmet inneholdt den latinske teksten og ikke bare den norske oversettelsen. Forholdene mellom ord og musikk spiller en rolle.

Kantoriet hadde en vellykket kveld, korklangen var homogen og god og grupper av sangere flyttet seg sømløst rundt i kirken for å gi en lignende opplevelse som den lytterne må ha hatt i San Marco i 1610. Mye arbeid ligger bak et verk som tar halvannen time å fremføre. De kommer i mål med ære.

Kongsberg kirke Kongsberg Kantori og Barokkanerne Mariavesper
SAMSPILL: Kongsberg Kantori, Barokkanerne og seks solister fremførte mektige Mariavesper under ledelse av Matthias Anger. Foto: Jan Storfossen